RUSTA DIN CYKEL FÖR VÅREN

Kvällarna blir allt längre och luften varmare. Nu är det hög tid att tvätta bort gammalt vägsalt och smuts. Här får du tips på hur du tar hand om din cykel efter en lång vinter och gör den redo för alla de äventyr som väntar.

För att din cykel ska hålla länge är det viktigt att du underhåller den. Det är bra om du gör en noggrann rengöring två gånger per år och låter din återförsäljare kontrollera batteriet och justera den lika många gånger. Dessutom är det viktigt att testa bromsarna, kontrollera däcktrycket och spänna kedjan.

Rengöring

Du kan använda kedjerens eller mild tvål och vatten. Fördelen med den förstnämnda är den skyddar cykeln genom att bilda en tunn hinna. Låt medlet verka några minuter och torka sedan med en trasa.

Om du tvättar cykeln med vatten och tvål undvik högtryckstvätt eller liknande, eftersom det kan skada de vitala delarna. Det allra bästa är att använda en trädgårdsslang eller vattenkanna. För att bli kvitt envis smuts kring ramen och kedjan kan du använda en trasa eller mjuk borste och följa upp med kedjerens. Undvik tvål runt navet, växlarna och vevpartiet. Avsluta proceduren med att skölja cykeln noga för att få bort eventuella tvålrester. 

Rengör batteriet om du har en elcykel. Använd inte starka kemiska produkter och häll aldrig vatten på batteriet. Torka istället med en fuktig trasa och avsluta med en kontaktspray på batteripolerna. För att bevara platsen kring styrenhetens poler kan du behandla med silikonspray. Spraya en bomullsduk och gnid in platsen kring batteriet och styrenheten, undvik området kring polerna. 

Har din cykel bromsklossar? Då sitter det garanterat kvar grus och saltrester. Sväng förbi din återförsäljare så kan de skruva isär delarna och tvätta bort eventuell smuts. 

Bromsar

Kontrollera titt som tätt att dina bromsar fungerar som de ska. Har din cykel fotbroms ska du kunna bromsa hårt utan att handbromsen/rullbromsen är ordentligt nedtryckt. Om reaktionen är slö är det viktigt att de justeras. Det är alltid bäst att låta din återförsäljare justera bromsarna. 

Däck

Välpumpade däck minskar risken för punktering och att de slits för fort. Har du en elcykel ökar dessutom kapaciteten. Det är dock inte magkänslan som avgör hur mycket du ska pumpa din cykel utan det finns direktiv. Läs manualen om du är osäker på vad din cykel ska ha för däcktryck. Investera sedan i en mätare eller besök din återförsäljare så kan de hjälpa dig.

Cyklar du dagligen håller bakdäcket i ungefär ett år och framdäcket något längre. Men det är många faktorer som påverkar: hur ofta du cyklar, hur långt, vilka årstider, vikt och däckkvalitet. Om däckets mönster är slitet eller har sprickor bör det bytas ut. 

Kedja 

På sommaren behöver du inte smörja din cykel mer än en gång per månad om det är uppehåll – till skillnad från varje vecka under vintern. Smörj cykelns rörliga delar efter rengöringen, var särskilt noga om du använt dig av kedjerens. Vi rekommenderar en syrafri drop-olja, den är kraftfull och lätthanterlig. En droppe per del är fullt tillräcklig, lyft cykeln och trampa runt så att oljan fördelas över hela kedjan. Om du använder för mycket fastnar smuts, som i sin tur sliter på cykeln.

Utöver smörjning behöver kedjan spännas då och då. Är du osäker så testa att lyfta kedjan, om den går att trycka 1 cm uppåt mot gaffeln är den korrekt. Om den däremot kan lyftas mer eller mindre är den för lös respektive för spänd. Om du inte kan skruva av bakhjulet och justera kontakta din återförsäljare.

Nu är din cykel redo för våren!