Historien om Nords

1954 tog Bernt Nord, då 14 år gammal, plats i en cykelaffär i den fridfulla villastaden Norra Ängby. På den tiden cyklade nästan alla över allt. Tunnelbanan till Vällingby hade invigts bara ett par år tidigare, och bilen var ännu bara på väg att bli varje familjs egendom.

 

Det fanns flera cykelhandlare och verkstäder i Bromma och de hade fullt upp med att fixa Brommabornas alla trasiga cyklar. Den som ägde      verkstaden där Bernt arbetade var en sjökapten, som tillbringade sin mesta tid med att fara omkring på   sjön och egentligen inte hade tid att ta hand om den. Bernt fick så småningom erbjudande om att ta över verkstaden som då låg vid Ängby torg. 1963 föddes sonen Sten, som snart fick hjälpa till i pappas verkstad.

 

Frampå 1970-talet var det dåliga tider för svensk cykling. Det var ute att cykla, vanligt folk hade råd att ta bilen till jobbet och SL:s 70-kort gjorde att man hellre tog bussen och tunnelbanan istället för en uppfriskande cykeltur. Gamla fina cykelfabriker lades ner, och cykelverkstäderna fick stänga i brist på kunder. Bernt och Sten Nord började med däckverkstad och bilreparationer för att få mer att göra, speciellt vintertid. Det blev också mycket att göra med att reparera gräsklippare och andra maskiner. Men så vände trenden. Det blev populärt att cykla igen, gärna på en 18 växlad "mountain bike" med extremt grova däck, inga stänkskärmar eller pakethållare. Strunt samma hur cyklarna såg ut, det fanns intresse och efterfrågan igen och Bernt och Sten kunde ägna sig mer åt cyklar och mindre åt bilar.  Idag är det Sten Nord som tagit över butiken efter pappa Bernt. Han driver butiken och verkstaden vidare med både cykelförsäljning och reparationer. Däckverkstaden är kvar, men bilreparationer erbjuder man numer endast till gamla kunder. Men det är mycket som behöver repareras, barnvagnar, gräsklippare, småmaskiner och annat som behöver en skicklig mekaniker. Under vintrarna, när det är mindre att göra, reparerar man upp cyklar som lämnats i inbyte för att sälja dem när våren kommer. Och så hinns det med en och annan skidtur till fjällen, för att ta ledigt på sommaren är svårt för en cykelhandlare.